Pekka Soini: ”Joulupukki on alihyödynnetty maailmalla”

Lapin lumo kiehtoo edelleen ulkomaalaisia turisteja. Näin toteaa muun muassa Lapland Hotelsin emoyhtiönä toimivan North European Invest Oy:n hallituksen puheenjohtaja, oulaistelaislähtöinen Pekka Soini. Kysymys onkin nyt siinä, miten Lapin luontoa voidaan paremmin hyödyntää liiketoiminnan käyttöön tuhoamatta kuitenkaan sen ainutlaatuisuutta.
”Lappi tarkoittaa ulkomaalaisille turisteille hiljaisuutta, puhdasta luontoa, revontulia ja tietysti joulupukkia. Kyllä Lapissa käyminen on haave monelle Euroopassa ja Aasiassa asuvalle ihmiselle. Ja ilmaston lämpenemisenkin osalta Lappi tulee säilyttämään paikkansa taattuna lumivyöhykkeenä”, sanoo Pekka Soini.
Pekka Soinin mukaan Lapissa riittää edelleen paljon mahdollisuuksia. Yksi niistä liittyy erääseen valkopartaukkoon.
”Joulupukki on alihyödynnetty maailmalla, vaikka monessa paikassa kyllä tiedetään, että joulupukki asuu nimenomaan Suomen Lapissa”.

Toinen merkittävä North European Invest Oy:n hallinnoima ala on autotestaus, jota sitäkin tehdään Suomen Lapissa. Kun autotestaukseen haetaan mahdollisimman haastavia keliolosuhteita, löytyvät ne juuri Suomen pohjoisesta kolkasta.
”Tälläkin alalla on vielä potentiaalia kasvaa”, Soini uskoo.

Palataan ajassa kuitenkin noin 50 vuotta taaksepäin. Kotikaupunkiaan Oulaisia Pekka Soini kuvailee turvalliseksi kasvuympäristöksi, johon liittyivät olennaisena osana harrastukset musiikin ja urheilun parissa.
”Soitin trumpettia Oulaisten Torvipojissa ja pelasin Huimassa jääkiekkoa. Musaharrastuksesta mieleen on jäänyt puhallinsoittokunnan kapellimestari Pentti Ranta, joka oli hyvin touhukas ihminen. Seppälän Veli oli puolestaan trumpetinsoiton opettajana tärkeä meille soittajille ja tietenkin ”vanha” Tirilä ja Tapani muissa musahommissa aktiivisena toimijana”.
Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Oulaisten lukiosta suuntasi Pekka Soini tiensä Oulun yliopistoon. Koulutusalaksi valikoitui prosessi- ja säätötekniikka.
”Lähdin lukemaan insinööriksi osaltaan siksi, että isäni oli sähköinsinööri ja työskenteli Revon Sähköllä. Lisäksi insinööritieteet olivat minusta hyvin kiinnostavia asioita”.
Insinööriopintojensa diplomityön Pekka Soini teki VTT:lle ja siellä hänelle olisi ollut tarjolla myös mahdollisuus lisensiaattityön ja väitöskirjan tekemiseen. Mutta veri veti enemmän bisneksen puolelle.
”Nokialla tuli silloin aluevientipäällikön paikka auki. Hain sitä ja pääsin töihin. Se oli minulle lähtölaukaus kansainvälisen liiketoiminnan pariin”.
Soini ehti työskennellä Oulun Nokian tukiasematehtaalla kaksi vuotta, kun hänelle tuli komennustehtävä Ranskaan pariksi vuodeksi. Tämän jälkeen matka jatkui Yhdysvaltoihin, jossa Soini viihtyi viiden vuoden ajan.
”Sitten palasin takaisin Suomeen ja jäin töihin Helsinkiin edelleen Nokian tehtäviin. Vuosina 2006-2007 sain toimia isossa roolissa kahden suuren yrityksen, Nokian ja Siemensin verkkotoimintojen yhdistymisessä”.

Vaikka Nokian matkapuhelintoiminnalle kävi lopulta miten kävi, on yhtiön verkkotoiminta pysynyt alusta saakka vahvana aivan maailmanlaajuisesti. Pekka Soinin mukaan yksi syy suomalaisten pärjäämiseen verkkoteknologian alalla on ollut se, että täällä riittävästi alan osaamista.
”Jo hyvin aikaisesta vaiheesta lähtien on Oulussa ollut kovaa osaamista radioteknologiassa, Helsingissä, Espoossa sekä Tampereella huipputason ohjelmistojen kehityksessä ja analysointiteknologioissa. Tämä kombinaatio on ollut vahva nimenomaan mobiiliverkkojen kehityksessä. Teknologisesti maailman huippuluokkaa”.
Nokia on pysynyt toimialallaan maailman kärjessä koko ajan, koska sen asiakkaina ovat olleet maailman kovimmat operaattorit.
”Kova kilpailu maailmalla on siivittänyt tuotekehitystyötä eteenpäin”.

Pekka Soini uskoo, että Nokia ja suomalainen osaaminen pysyvät verkkovalmistajien eturintamassa myös tulevaisuudessa. Tällä hetkellä kuluttajille kaupitellaan 5G-verkolla toimivia puhelin- ja muita älylaitteita, mutta Pekka Soini tietää, ettei kehitys verkkoteknologiassa jää suinkaan tähän.
”Kehitys menee koko ajan eteenpäin ja Oulussa on jo tutkittu muutama vuosi 6G-radioteknologiaa”.
Nokian uran tultua päätökseensä päätti Pekka Soini hakea Tekesin pääjohtajan paikkaa ja sai sen. Tekes muuttui myöhemmin Business Finlandiksi, jonka puikoissa Soini oli sopimuksen määrittelemän seitsemän vuoden ajan.
Business Finland tuli suurelle yleisölle tutuksi koronapandemian myötä, kun valtiovalta alkoi pohtia, millä tavoin vaikeuksiin joutuneita yrityksiä voidaan tukea ja mikä instanssi tukieurot yrityksille jakaa. Vaikka media sai revittyä Business Finlandin jakamista yritystuista muutaman kohuotsikon, toteaa Pekka Soini, että kokonaisuudessa koronatukien jakamisprosessi on sujunut oraganisaatiolta varsin hyvin.
”Työ- ja elinkeinoministeriöllä ei ollut muita instrumentteja, joka voisi tehdä rahoituksen ohjaamista yhtä sujuvasti tällaisessa uudessa tilanteessa. Business Finlandissa on paljon päteviä ja ammattitaitoisia ihmisiä töissä”.

Takaisin Jutut -sivulle